Sign Up

Ready to quench your curiosity ? Register now and become part of VISION ACE knowledge revolution!"

Sign In

Join the Knowledge Community---- VISION ACE

Forgot Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Sorry, you do not have a permission to ask a question, You must login to ask question.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

Please briefly explain why you feel this user should be reported.

Top 200 MCQ Important Assam GK In English Language-02

4.8/5 - (5 votes)

Important Assam GK In English Language

Whatsapp Group 2024 : Join Now

Q1) IIT Guwahati was established in the year:

আই আই টি গুৱাহাটী প্ৰতিষ্ঠা হৈছিল বছৰঃ
A) 1992
B) 1994
C) 1996
D) 1998

Ans:- B) 1994

Q2) Which of the following constituency of Assam Legislative Assembly reserved for Schedule Tribe:

অসম বিধানসভাৰ তলৰ কোনটো সমষ্টি অনুসূচী জনজাতিৰ বাবে সংৰক্ষিত আছিল:
A) Majuli
B) Bihpuria
C) Marmara
D) Bokakhat

Ans:- A) Majuli

Q3) In which city, the first CNG station of Assam is innagurated:

কোনখন চহৰত অসমৰ প্ৰথমটো চি এন জি ষ্টেচন উদ্বোধন কৰা হয়ঃ
A) Guwahati
B) Dibrugarh
C) Tezpur
D) Jorhat

Ans:- B) Dibrugarh

Q4) The “Deodhani” dance is associated with the worship of which goddess:

“দেওধনী” নৃত্য কোন দেৱীৰ পূজাৰ লগত জড়িত:
A) Manasa
B) Kali
C) Durga
D) Parvati

Ans:- A) Manasa

Q5) Who established the Koch dynasty:

কোনে কোচ বংশ প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল:
A) Nara Narayan
B) Biswa Singha
C) Lakshminarayan
D) Bali Narayan

Ans:- B) Biswa Singha

Q6) Hima Das is also known as by the nickname of:

হিমা দাসক এই নামেৰেও জনা যায়:
A) Kolong Express
B) Dihing Express
C) Nagaon Express
D) Kamakhya Express

Ans:- B) Dihing Express

Q7) In Assamese calendar which month have 32 days:

অসমীয়া কেলেণ্ডাৰত কোন মাহৰ ৩২ দিন আছে:
A) Bohag
B) Jeth
C) Aahar
D) Kati

Ans:- C) Aahar

Q8) The ancient Mahabhairav temple is located in which city:

প্ৰাচীন মহাভৈৰৱ মন্দিৰ কোনখন চহৰত অৱস্থিত:
A) Jorhat
B) Tezpur
C) Mangaldoi
D) Hajo

Ans:- B) Tezpur

Q9) In which year Cotton college was established:

কোন বছৰত কটন কলেজ স্থাপন কৰা হৈছিল:
A) 1898
B) 1901
C) 1902
D) 1905

Ans:- B) 1901

Q10) How many maximum members are elected from Assam for Rajya Sabha:

ৰাজ্যসভাৰ বাবে অসমৰ পৰা সৰ্বাধিক কিমানজন সদস্য নিৰ্বাচিত হয়:
A) 5
B) 7
C) 8
D) 10

Ans:- B) 7

Q11) Which politician is also known as “Iron Man of Assam”

কোনজন ৰাজনীতিবিদক “অসমৰ লৌহ মানুহ” বুলিও জনা যায় ৷
A) Gopinath Bordoloi
B) Tarun Ram Phukan
C) Bishnuram Medhi
D) Bimala Prasad Chaliha

Ans:- C) Bishnuram Medhi

Q12) Every year, Bir Chilarai Divas is celebrated on:

প্ৰতি বছৰে বীৰ চিলাৰায় দিৱস উদযাপন কৰা হয়:
A) 9th February
B) 25th February
C) 11th April
D) 30 April

Ans:- A) 9th February

Q13) Which one is the largest tributary of the river Brahmaputra:

কোনখন ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ সৰ্ববৃহৎ উপনৈ:
A) Subansiri
B) Kameng
C) Manas
D) Dhansiri

Ans:- A) Subansiri

Q14) On 12 January 2021, which one has been formally declared as a new district of Assam:

২০২১ চনৰ ১২ জানুৱাৰীত কোনখনক আনুষ্ঠানিকভাৱে অসমৰ নতুন জিলা হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে:
A) Hour
B) Bajali
C) Bilasipara
D) Nazira

Ans:- B) Bajali

Q15) In addition to Assamese, which other language from the State is included in the Eight Schedule of the Indian Constitution:

অসমীয়াৰ উপৰিও ভাৰতীয় সংবিধানৰ আঠটা অনুসূচীত ৰাজ্যৰ পৰা আন কোনটো ভাষা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে:
(A) Mishing
(B) Rabha
(C) Tiwa
(D) Bodo

Ans:- (D) Bodo

Q16) Which of the following districts do not share borders with Bhutan:

তলত উল্লেখ কৰা কোনখন জিলাই ভূটানৰ সৈতে সীমা ভাগ নকৰে:
(A) Udalguri
(B) Bongaigaon
(C) Baksa
(D) Chirang

Ans:- (B) Bongaigaon

Q17) Who is the founder of the Assamese daily english newspaper “The Assam Tribune”

অসমীয়া দৈনিক ইংৰাজী কাকত “The Assam Tribune” ৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন
(A) Prafulla Govinda Baruah
(B) Radha Govinda Baruah
(C) Siva Prasad Barooah
(D) Dhirendra Nath Bezbaruah

Ans:-(B) Radha Govinda Baruah

Q18) Fakhruddin Ali Ahmed was the __ president of India:

ফখৰুদ্দিন আলী আহমেদ ভাৰতৰ __ ৰাষ্ট্ৰপতি আছিল:
(A) 4th
(B) 5th
(C) 6th
(D) 7th

Ans:- (B) 5th

Q19) Who was the first Assamese to get the Arjuna award:

অৰ্জুন বঁটা লাভ কৰা প্ৰথম অসমীয়া কোন আছিল:
(A) Holicharan Narzary
(B) Monalisa Baruah
(C) Bhogeswar Baruah
(D) Dipankar Bhattacharjee

Ans:- (C) Bhogeswar Baruah

Q20) In which year, Kaziranga was declared a World Heritage Site by UNESCO:

কোন বছৰত কাজিৰঙাক ইউনেস্কোৰ দ্বাৰা বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছিল:
(A) 1982
(B) 1985
(C) 1987
(D) 1992

Ans:- (B) 1985

[ays_quiz id=”24″]

[ays_quiz_all_results id=”24″]

Related Posts