Sign Up

Ready to quench your curiosity ? Register now and become part of VISION ACE knowledge revolution!"

Sign In

Join the Knowledge Community---- VISION ACE

Forgot Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Sorry, you do not have a permission to ask a question, You must login to ask question.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

Please briefly explain why you feel this user should be reported.

Top 200 MCQ Important Assam GK In English Language-01

5/5 - (4 votes)

Important Assam GK In English Language

Whatsapp Group 2024 : Join Now

Q1) Which day is observed as Rhino Day in Assam:

অসমত কোনটো দিন গঁড় দিৱস হিচাপে পালন কৰা হয়:

A) 3rd July
B) 19th August
C) 22th September
D) 29th October

Ans :- C) 22th September.

Q2) In which district “Sri Surya Pahar” is located:

“শ্ৰী সূৰ্য্য পাহাৰ” কোনখন জিলাত অৱস্থিত:

A) Dhubri
B) Goalpara
C) Darrang
D) Chirang

Ans :- B) Goalpara

Q3) Which one is the highest mountain range in Assam:

অসমৰ সৰ্বোচ্চ পৰ্বতমালা কোনটো:

A) Patkai Range
B) Namchai Range
C) Barail Range
D) Bethartoli Range

Ans :- C) Barail Range

Q4) Sati Sadhini was a queen of which dynasty:

সতী সাধিনী কোন বংশৰ ৰাণী আছিল:

A) Ahom
B) Koch
C) Chutia
D) DimaTripura

Ans:- C) Chutia

Q5) Which state is not covered under the jurisdiction of the Guwahati High Court:

গুৱাহাটী উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ অধীনত কোনখন ৰাজ্য সামৰি লোৱা নাইঃ

A) Nagaland
B) Mizoram
C) Arunachal Pradesh
D) Tripura

Ans:- D) Tripura

Q6) The Assam Medical College was formerly known as:

অসম চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়খন পূৰ্বতে এই নামেৰে জনাজাত আছিল:

A) Berry Which Medical School
B) St. John Medical School
C) Robert Brown Medical School
D) St. Patrick Medical School

Ans:- A) Berry Which Medical School

Q7) Who is the first Assamese to climb Mount Everest:

মাউণ্ট এভাৰেষ্ট আৰোহণ কৰা প্ৰথম অসমীয়া কোন:

A) Manish Deka
B) Tarun Saikia
C) Bidyut Bora
D) Abhinandan Bora

Ans:- B) Tarun Saikia

Q8) By area wise Assam is the __ biggest state in India:

এলেকা অনুসৰি অসম ভাৰতৰ __ বৃহত্তম ৰাজ্যঃ

A) 11th
B) 14th
C) 15th
D) 17th

Ans:- D) 17th

Q9) “Atmanusandhan” is an autobiography written by:

“আত্মনুসন্ধন” ৰচিত এখন আত্মজীৱনী:

A) Homen Borgohain
B) Kanak Sen Deka
C) Nagen Saikia
D) Mahim Bora

Ans:- A) Homen Borgohain

Q10) Who was the first to start the system of land surveying in Assam:

অসমত কোনে প্ৰথমে ভূমি জৰীপৰ ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰিছিল:

A) Gadadhar Singha
B) Rudra Singha
C) Nara Narayan
D) Udayaditya Singha

Ans:- A) Gadadhar Singha

Q11) Which district was previously known as Bangmara and Changmai Pathar:

কোনখন জিলা পূৰ্বতে বাংমাৰা আৰু চাংমাই পথাৰ নামেৰে জনাজাত আছিল:

A) Sibsagar
B) Jorhat
C) Tinsukia
D) Golaghat

Ans :- C) Tinsukia

Q12) Who is appointed as the first-ever sports ambassador of Assam:

অসমৰ প্ৰথম ক্ৰীড়া ৰাষ্ট্ৰদূত হিচাপে কোনক নিযুক্তি দিয়া হৈছে:
A) Hima Das
B) Ankushita Bora
C) Shiva Thapa
D) Mahadev Deka

Ans :- A) Hima Das

Q13) Which Assamese writer is also known as “Upanyash  Samrat”

কোনজন অসমীয়া সাহিত্যিকক “উপন্যাশ সম্ৰাট” বুলিও জনা যায় ৷

A) Sarat Chandra Goswami
B) Lakshminath Bezbaruah
C) Rajanikanta Bordoloi
D) Krishna Kanta Handique

Ans :- C) Rajanikanta Bordoloi

Q14) What is the meaning of the word Ai in the festival name “Ali Ai Ligang”

“আলি আই লিগাং” উৎসৱৰ নামত আই শব্দটোৰ অৰ্থ কি
A) Seed
B) Fruit
C) Tree
D) Water

Ans :- B) Fruit

Q15) The “Baisagu” festival is celebrated by which ethnic group of Assam:

“বৈছাগু” উৎসৱ পালন কৰে অসমৰ কোন জনগোষ্ঠীয়ে:

A) Bodo
B) Deori
C) Dimasa
D) Rabha

Ans:- A) Bodo

Q16) Which of the following wild life sanctuaries is located in Udalguri district:

উদালগুৰি জিলাত তলৰ কোনটো বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য অৱস্থিত:
A) Chakrashila
B) Bornodi
C) Amchang
D) Bura Chapori

Ans :- B) Bornodi

Q17) The Rain Forest Research Institute in Assam is located:

অসমৰ বৰ্ষাৰণ্য গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ অৱস্থিতি:
A) Diphu
B) Dhubri
C) Dibrugarh
D) Jorhat

Ans :- D) Jorhat

Q18) Hamren is the headquarter of which one district:

হামৰেন হৈছে যিখন এখন জিলাৰ মুখ্য কাৰ্যালয়:
A) Cachar
B) Dima Hasao
C) Karbi Anglong
D) West Karbi Anglong

Ans :- D) West Karbi Anglong

Q19) The novel “Abhijatri” was written by:

“অভিজাত্ৰী” উপন্যাসখন ৰচনা কৰিছিল:
A) Arun Sarma
B) Sneha Devi
C) Nirupoma Borgahain
D) Chandra Prasad Saikia

Ans :- C) Nirupoma Borgahain

Q20) Which Assamese poet is also known as Dhowni Kobi:

কোনজন অসমীয়া কবি ধৌনী কোবি বুলিও জনা যায়:
A) Bhubanmohan Baruah
B) Binanda Chandra Barua
C) Chandra Kumar Agarwala
D) Gunaviram Barua

Ans :- B) Binanda Chandra Barua

[ays_quiz id=”23″]

[ays_quiz_all_results id=”23″]

Related Posts